Před vlastní exkurzí nás čekalo malé překvapení. Právě mezi námi odpočítali 200 000. návštěvníka v cukrovaru a muzeu. Stal se jím letošní maturant Vladimír Frýdl, který obdržel dárkový koš a přišli mu pogratulovat ředitel provozu cukrovaru a pan starosta Dobrovic.
Exkurze v cukrovaru pro nás byla velice poučná, protože jsme dozvěděli nejen o historii cukrovarnictví, ale i o současné technologii výroby. V muzeu jsme si prohlédli historické zařízení a stroje, se kterými se dříve získával cukr. Některé stroje jsme si mohli dokonce vyzkoušet.
Poté jsme si prošli rozsáhlý venkovní i vnitřní provoz cukrovaru. Bylo zajímavé se podívat i do laboratoře, kde se z každého třetího kamionu odebírají vzorky ke zjištění kvalitativních znaků. Na základě zjištěných výsledků probíhá následné zpeněžení dodávky řepy.
Hlavně nás zaujala výroba cukru, který se získává z řepných řízků. Vzniká difúzní šťáva, která se musí pročistit a následně přefiltrovat. Tato šťáva se zahustí vícestupňovým odpařováním. Poté probíhá opakovaný proces vaření cukroviny a krystalizace. Po zkrystalizování se krystaly cukru oddělí od sirupu odstřeďováním. Cukr se následně musí usušit. Z odděleného sirupu vznikne melasa, která se využívá společně s difúzní šťávou na výrobu lihu a krmiv. Řízky se s přidáním melasy suší v bubnech a prodávají jako krmivo pro zvířata.
Na konci prohlídky jsme měli možnost ochutnat vzorky meziproduktů a produktů, například cukr a melasu.
Exkurze byla hodně zajímavá a určitě vhodně doplnila probírané učivo.
Julie Burdová a Kateřina Ouborná, 3. AV oboru Agropodnikání,
VOŠ a SOŠ Březnice