Exkurze, praxe

VOŠ a SOŠ Březnice v cukrovaru v Dobrovicích

V úterý 9. ledna 2024 jsme se vydali na celodenní exkurzi do cukrovaru v Dobrovicích.

Před vlastní exkurzí nás čekalo malé překvapení. Právě mezi námi odpočítali 200 000. návštěvníka v cukrovaru a muzeu. Stal se jím letošní maturant Vladimír Frýdl, který obdržel dárkový koš a přišli mu pogratulovat ředitel provozu cukrovaru a pan starosta Dobrovic.

 

Exkurze v cukrovaru pro nás byla velice poučná, protože jsme dozvěděli nejen o historii cukrovarnictví, ale i o současné technologii výroby. V muzeu jsme si prohlédli historické zařízení a stroje, se kterými se dříve získával cukr. Některé stroje jsme si mohli dokonce vyzkoušet.

 

Poté jsme si prošli rozsáhlý venkovní i vnitřní provoz cukrovaru. Bylo zajímavé se podívat i do laboratoře, kde se z každého třetího kamionu odebírají vzorky ke zjištění kvalitativních znaků. Na základě zjištěných výsledků probíhá následné zpeněžení dodávky řepy.

 

Hlavně nás zaujala výroba cukru, který se získává z řepných řízků. Vzniká difúzní šťáva, která se musí pročistit a následně přefiltrovat. Tato šťáva se zahustí vícestupňovým odpařováním. Poté probíhá opakovaný proces vaření cukroviny a krystalizace.  Po zkrystalizování se krystaly cukru oddělí od sirupu odstřeďováním. Cukr se následně musí usušit. Z odděleného sirupu vznikne melasa, která se využívá společně s difúzní šťávou na výrobu lihu a krmiv. Řízky se s přidáním melasy suší v bubnech a prodávají jako krmivo pro zvířata.

 

Na konci prohlídky jsme měli možnost ochutnat vzorky meziproduktů a produktů, například cukr a melasu.

 

Exkurze byla hodně zajímavá a určitě vhodně doplnila probírané učivo.

 

Julie Burdová a Kateřina Ouborná, 3. AV oboru Agropodnikání,

 

VOŠ a SOŠ Březnice

16. 01. 2024    14:21
Sledujte nás na Facebooku. Sledujte nás na Instagramu.
Sledujte nás: