Po příjezdu nám byly sděleny základní informace o chodu farmy. Celková výměra obdělávané plochy činí 250 ha, z toho je 20 ha orné půdy a zbytek se skládá z trvalých travních porostů.
Dozvěděli jsme se, že dříve na farmě chovali ovce a skot různých plemen. V současné době chovají pouze skot plemene Aberdeen Angus Red, který pasou na území Železného Újezdu a na okraji Brd. Chov veškerého dobytka splňuje ekologická kritéria. Dobytek následně poráží na blízkých jatkách a zpracovávají kvalitní maso pro mnohé ze Sochorových restaurací. Mimo to pan Sochor pořádá v rámci agroturistiky prohlídky svojí farmy. Návštěvníci zde mohou vidět kromě zmíněných krav i oslíky, několik ovcí, prasat a drůbež.
Dále vlastní penzion s pivními lázněmi, do kterých dodává pivo vlastní výroby. Ročně ho ve svém pivovaru vyrobí přes 3 000 hl. Návštěvník si tedy může užít návštěvu všemi smysly. Při návštěvě pivovaru, doprovázené přednáškou o jeho historii, nám vysvětlili celý proces vzniku kvalitního piva. Byla zde možnost ochutnávky, jednalo se ale o školní exkurzi, proto jsme museli s lítostí odmítnout.
Celou návštěvu Železného Újezdu zakončila ochutnávka výborného guláše s již zmíněným masem z ekologického chovu hovězího dobytka. Exkurzi bych shrnul jako velice zajímavý a naučný zážitek. Sochorův statek je inovativní a moderní verzí zemědělského průmyslu.
Josef Zíka, 4. ročník agropodnikání, VOŠ a SOŠ Březnice